TIPS PÅ JULGODIS

Från vänster: Chokladtryffel med chili och torkad frukt, Trillingnöt, Vit tryffel med balsamvinäger.
 
CHOKLADTRYFFEL MED CHILI OCH TORKAD FRUKT
20 st
  • 1 dl grädde
  • 200 g mörk choklad, 70%
  • 1 msk starkt kaffe, helst espresso
  • 0,5 dl finhackade torkade aprikoser
  • 0,5 tsk finhackad chili
  • 1 dl kakao

Gör såhär:

Koka upp grädden i en kastrull. Sänk värmen. Bryt sönder chokladen och lägg ner den i grädden. Rör om tills chokladen har smält. Ta kastrullen från värmen.

Blanda i kaffe, aprikoser och chili. Ställ in i kylskåp tills smeten har stelnat så mycket att den kan formas, cirka 2 timmar.

Forma kulor av cirka 1 matsked smet med hjälp av två teskedar. Klicka ner dem i lite kakao och rulla dem runt. Ta upp kulorna och rulla dem släta med händerna. Rulla dem åter i kakao.

Lägg eventuellt tryfflarna i pappersformar. Låt tryfflarna stelna och förvara dem sedan svalt i burk med lock.

***

 
VIT TRYFFEL MED BALSAMVINÄGER
 30 st
  • 1 dl vispgrädde
  • 400 g vit choklad
  • 50 g smör
  • 1 msk vit balsamvinäger

Garnering:

  • 2 dl kokosflingor
  • 1,5 skållade och hackade hasselnötter
Gör såhär:
40 min.

Koka upp grädden i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och rör ner den i grädden. Rör om tills chokladen har smält. Tillsätt smör och balsamvinäger. Häll massan i en form och låt stelna i kylen 1-2 tim.

Forma små kulor av massan med hjälp av en tesked och händerna. Rulla kulorna i kokosflingor eller hackade nötter. Förvara tryffeln i en burk med lock eller i plastpåse i kylen.

***

 
TRILLINGNÖTTER
30 stycken
  • 75 g hasselnötter
  • 150 g mjölkchoklad
Gör såhär:
  • Ugn: 200º
  • 25 minuter

Rosta nötterna i ugn tills de fått färg, cirka 10 minuter. Gnugga av skalen.

Bryt chokladen i bitar. Smält chokladen i en kastrull över vattenbad eller i mikron. Rör om då och då.

Blanda ner nötterna i chokladen och rör om noga.

Lägg nötterna 3 och 3 på bakplåtspapper. (Använd en matsked att ta upp nötterna med.) Låt stå svalt tills nötterna stelnat.

Smält resterande choklad och doppa eller ringla chokladen över nötterna. Lägg på bakplåtspapper och låt stelna i kylskåp. Förvara i kylskåp i burk med tättslutande lock.

Min egen kommentar: Det jag även gjorde var att smälta mörk choklad och ringla över godisarna med en sked, på så sätt fick jag det där lite slarvigt snygga mönstret på!

***



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

JolisBakery

Här läggs bilder och tips upp på recept som testbakats och förfinats. Vad vore livet utan lite söta bakverk?

RSS 2.0