TIPS PÅ JULGODIS

- 1 dl grädde
- 200 g mörk choklad, 70%
- 1 msk starkt kaffe, helst espresso
- 0,5 dl finhackade torkade aprikoser
- 0,5 tsk finhackad chili
- 1 dl kakao
Gör såhär:
Koka upp grädden i en kastrull. Sänk värmen. Bryt sönder chokladen och lägg ner den i grädden. Rör om tills chokladen har smält. Ta kastrullen från värmen.
Blanda i kaffe, aprikoser och chili. Ställ in i kylskåp tills smeten har stelnat så mycket att den kan formas, cirka 2 timmar.
Forma kulor av cirka 1 matsked smet med hjälp av två teskedar. Klicka ner dem i lite kakao och rulla dem runt. Ta upp kulorna och rulla dem släta med händerna. Rulla dem åter i kakao.
Lägg eventuellt tryfflarna i pappersformar. Låt tryfflarna stelna och förvara dem sedan svalt i burk med lock.
***

- 1 dl vispgrädde
- 400 g vit choklad
- 50 g smör
- 1 msk vit balsamvinäger
Garnering:
- 2 dl kokosflingor
- 1,5 skållade och hackade hasselnötter
Koka upp grädden i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och rör ner den i grädden. Rör om tills chokladen har smält. Tillsätt smör och balsamvinäger. Häll massan i en form och låt stelna i kylen 1-2 tim.
Forma små kulor av massan med hjälp av en tesked och händerna. Rulla kulorna i kokosflingor eller hackade nötter. Förvara tryffeln i en burk med lock eller i plastpåse i kylen.
***

30 stycken
- 75 g hasselnötter
- 150 g mjölkchoklad
- Ugn: 200º
- 25 minuter
Rosta nötterna i ugn tills de fått färg, cirka 10 minuter. Gnugga av skalen.
Bryt chokladen i bitar. Smält chokladen i en kastrull över vattenbad eller i mikron. Rör om då och då.
Blanda ner nötterna i chokladen och rör om noga.
Lägg nötterna 3 och 3 på bakplåtspapper. (Använd en matsked att ta upp nötterna med.) Låt stå svalt tills nötterna stelnat.
Smält resterande choklad och doppa eller ringla chokladen över nötterna. Lägg på bakplåtspapper och låt stelna i kylskåp. Förvara i kylskåp i burk med tättslutande lock.
Min egen kommentar: Det jag även gjorde var att smälta mörk choklad och ringla över godisarna med en sked, på så sätt fick jag det där lite slarvigt snygga mönstret på!
***
