TIPS PÅ JULGODIS

Från vänster: Chokladtryffel med chili och torkad frukt, Trillingnöt, Vit tryffel med balsamvinäger.
 
CHOKLADTRYFFEL MED CHILI OCH TORKAD FRUKT
20 st
  • 1 dl grädde
  • 200 g mörk choklad, 70%
  • 1 msk starkt kaffe, helst espresso
  • 0,5 dl finhackade torkade aprikoser
  • 0,5 tsk finhackad chili
  • 1 dl kakao

Gör såhär:

Koka upp grädden i en kastrull. Sänk värmen. Bryt sönder chokladen och lägg ner den i grädden. Rör om tills chokladen har smält. Ta kastrullen från värmen.

Blanda i kaffe, aprikoser och chili. Ställ in i kylskåp tills smeten har stelnat så mycket att den kan formas, cirka 2 timmar.

Forma kulor av cirka 1 matsked smet med hjälp av två teskedar. Klicka ner dem i lite kakao och rulla dem runt. Ta upp kulorna och rulla dem släta med händerna. Rulla dem åter i kakao.

Lägg eventuellt tryfflarna i pappersformar. Låt tryfflarna stelna och förvara dem sedan svalt i burk med lock.

***

 
VIT TRYFFEL MED BALSAMVINÄGER
 30 st
  • 1 dl vispgrädde
  • 400 g vit choklad
  • 50 g smör
  • 1 msk vit balsamvinäger

Garnering:

  • 2 dl kokosflingor
  • 1,5 skållade och hackade hasselnötter
Gör såhär:
40 min.

Koka upp grädden i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och rör ner den i grädden. Rör om tills chokladen har smält. Tillsätt smör och balsamvinäger. Häll massan i en form och låt stelna i kylen 1-2 tim.

Forma små kulor av massan med hjälp av en tesked och händerna. Rulla kulorna i kokosflingor eller hackade nötter. Förvara tryffeln i en burk med lock eller i plastpåse i kylen.

***

 
TRILLINGNÖTTER
30 stycken
  • 75 g hasselnötter
  • 150 g mjölkchoklad
Gör såhär:
  • Ugn: 200º
  • 25 minuter

Rosta nötterna i ugn tills de fått färg, cirka 10 minuter. Gnugga av skalen.

Bryt chokladen i bitar. Smält chokladen i en kastrull över vattenbad eller i mikron. Rör om då och då.

Blanda ner nötterna i chokladen och rör om noga.

Lägg nötterna 3 och 3 på bakplåtspapper. (Använd en matsked att ta upp nötterna med.) Låt stå svalt tills nötterna stelnat.

Smält resterande choklad och doppa eller ringla chokladen över nötterna. Lägg på bakplåtspapper och låt stelna i kylskåp. Förvara i kylskåp i burk med tättslutande lock.

Min egen kommentar: Det jag även gjorde var att smälta mörk choklad och ringla över godisarna med en sked, på så sätt fick jag det där lite slarvigt snygga mönstret på!

***

GÅ BORT-PRESENT

Igår var jag hos en av mina närmsta vänner och firade att hon precis fyllt år, och i present av några av oss fick hon en goodiebag med lite smått och gott. Mitt bidrag var tre olika sorters godis som jag gjort själv och blev otroligt nöjd med resultatet! Gjorde egna små påsar av cellofanpapper, la i ett par godisar i varje påse och förslöt med ett fint snöre. Gjorde egna små "tags" som fick sitta på där det stod vad varje godis var för något. Hade en bild i huvudet av hur jag ville att det skulle se ut och det blev nog ärligt talat lite över förväntan. Min lillebrors kommentar var "det där skulle man ju kunna sälja!", så gullig! Tänkte att det kan vara lite gå-bort-inspiration om ni ska bort på någon bjudning och känner att ni har tid att vara lite extra pyssliga. Presenter med lite extra tid och tanke bakom uppskattas alltid! Recepten på godisarna kommer också ska ni se.
 










Vår Kokbok - julversionen!


Om det är någon kokbok som jag har haft nytta av så är det dem två gamla exemplaren av Vår Kokbok som mamma och pappa äger. Jag kan ju säga att de har bra många år på nacken och bokomslaget ser rätt annorlunda ut jämfört med dem som produceras idag. Men innehållet är nog liknade och det finns ingen bättre bok om man behöver veta mer tekniska saker i köket som tillvägagångssätt, hur man man kan kolla om ett ägg har blivit gammalt osv. Den rymmer alltså i princip allt du behöver veta i köket, förutom alla klassiska recept den innehåller då såklart! På jobbet fick vi för några dagar sedan hem Vår Julkokbok, alltså julutgåvan av klassikern. Hann bläddra i den lite snabbt och verkade finnas otroligt massa smarriga recept till julen, både fika och mat. Perfekt för den med idétorka eller med sug för något nytt! Är väldigt sugen på den just nu, och är faktiskt med och tävlar om ett exemplar genom coop.se (fick hem medlemstidningen och där i stod det om utlottningen!). Hoppas jag vinner, vore trevligt att få hem den lagom till julbaket! Vår Kokbok hoppas jag är en rätt självklar flytta-hemifrån-present.. men vi får väl se! 

Johanna Bakar

 
 
 
 
 


Lite bilder från baket i onsdags. Har njutit av kladdkaksmuffinsarna två kvällar i rad nu och måste nästan säga att de blir godare för varje gång! Helt underbara.. Tack Leila för det receptet

Spindelnätscheesecake

Jag vet att halloween redan är över men tänkte ändå visa mina två bidrag till detta års firande. Det blev en cheesecake med citronsmak och spindelnätsdekoration och banancupcakes med mjölkchokladfluff. Receptet på cheesecaken hittar ni längre ner! Bakverken blev väldigt uppskattade av alla gäster så det var verkligen roligt. Det gör så mycket att bara anstränga sig lite extra med utseendet på sina bakverk, klart värt den lilla extra tiden det tar! 


Här gjorde jag spindelnätsmönster. Till nästa gång ska jag tänka på att skynda på lite med mönstret, nu hann chokladen börja stelna lite så det var svårt att få till "nät-effekten" ordentligt. Spindlarna spritsade jag ut på ett bakplåtspapper och lät stelna.


Kladdkakans dag 7 november

Idag är det kladdkakans dag, och detta har jag firat med att baka ett nytt recept ur Leilas receptbok A piece of Cake! Så det har vi mumsat på ikväll och de blev riktigt goda måste jag säga. Otroligt chokladig smak så perfekt för alla chokladälskare! Receptet hittar ni längre ner. Hade gärna garnerat med lite färska bär om jag haft det hemma!





Leilas kladdkakemuffins
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl strösocker
  • 2 ekologiska ägg
  • 50 g smör
  • 0.5 dl matolja
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl kakao av bra kvalitet
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 100 g mörk kvalitetschoklad 70%
  • Vispgrädde och färska bär till garnering
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa vaniljsocker, strösocker och ägg vitt och riktigt pösigt.
  3. Smält smöret, häll i matolja och sirap, blanda det med äggsmeten.
  4. Blanda kakao, bakpulver, vetemjöl och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
  5. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda den med smeten.
  6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
  7. Grädda muffinsen i mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Muffinsen sjunker ihop i mitten när de tas ut. Låt svalna.
  8. Garnera kladdkakemuffinsen med en klick lättvispad grädde och färska bär.

JolisBakery

Här läggs bilder och tips upp på recept som testbakats och förfinats. Vad vore livet utan lite söta bakverk?

RSS 2.0