TIPS PÅ JULGODIS

- 1 dl grädde
- 200 g mörk choklad, 70%
- 1 msk starkt kaffe, helst espresso
- 0,5 dl finhackade torkade aprikoser
- 0,5 tsk finhackad chili
- 1 dl kakao
Gör såhär:
Koka upp grädden i en kastrull. Sänk värmen. Bryt sönder chokladen och lägg ner den i grädden. Rör om tills chokladen har smält. Ta kastrullen från värmen.
Blanda i kaffe, aprikoser och chili. Ställ in i kylskåp tills smeten har stelnat så mycket att den kan formas, cirka 2 timmar.
Forma kulor av cirka 1 matsked smet med hjälp av två teskedar. Klicka ner dem i lite kakao och rulla dem runt. Ta upp kulorna och rulla dem släta med händerna. Rulla dem åter i kakao.
Lägg eventuellt tryfflarna i pappersformar. Låt tryfflarna stelna och förvara dem sedan svalt i burk med lock.
***

- 1 dl vispgrädde
- 400 g vit choklad
- 50 g smör
- 1 msk vit balsamvinäger
Garnering:
- 2 dl kokosflingor
- 1,5 skållade och hackade hasselnötter
Koka upp grädden i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och rör ner den i grädden. Rör om tills chokladen har smält. Tillsätt smör och balsamvinäger. Häll massan i en form och låt stelna i kylen 1-2 tim.
Forma små kulor av massan med hjälp av en tesked och händerna. Rulla kulorna i kokosflingor eller hackade nötter. Förvara tryffeln i en burk med lock eller i plastpåse i kylen.
***

30 stycken
- 75 g hasselnötter
- 150 g mjölkchoklad
- Ugn: 200º
- 25 minuter
Rosta nötterna i ugn tills de fått färg, cirka 10 minuter. Gnugga av skalen.
Bryt chokladen i bitar. Smält chokladen i en kastrull över vattenbad eller i mikron. Rör om då och då.
Blanda ner nötterna i chokladen och rör om noga.
Lägg nötterna 3 och 3 på bakplåtspapper. (Använd en matsked att ta upp nötterna med.) Låt stå svalt tills nötterna stelnat.
Smält resterande choklad och doppa eller ringla chokladen över nötterna. Lägg på bakplåtspapper och låt stelna i kylskåp. Förvara i kylskåp i burk med tättslutande lock.
Min egen kommentar: Det jag även gjorde var att smälta mörk choklad och ringla över godisarna med en sked, på så sätt fick jag det där lite slarvigt snygga mönstret på!
***
GÅ BORT-PRESENT






Vår Kokbok - julversionen!

Om det är någon kokbok som jag har haft nytta av så är det dem två gamla exemplaren av Vår Kokbok som mamma och pappa äger. Jag kan ju säga att de har bra många år på nacken och bokomslaget ser rätt annorlunda ut jämfört med dem som produceras idag. Men innehållet är nog liknade och det finns ingen bättre bok om man behöver veta mer tekniska saker i köket som tillvägagångssätt, hur man man kan kolla om ett ägg har blivit gammalt osv. Den rymmer alltså i princip allt du behöver veta i köket, förutom alla klassiska recept den innehåller då såklart! På jobbet fick vi för några dagar sedan hem Vår Julkokbok, alltså julutgåvan av klassikern. Hann bläddra i den lite snabbt och verkade finnas otroligt massa smarriga recept till julen, både fika och mat. Perfekt för den med idétorka eller med sug för något nytt! Är väldigt sugen på den just nu, och är faktiskt med och tävlar om ett exemplar genom coop.se (fick hem medlemstidningen och där i stod det om utlottningen!). Hoppas jag vinner, vore trevligt att få hem den lagom till julbaket! Vår Kokbok hoppas jag är en rätt självklar flytta-hemifrån-present.. men vi får väl se!
Johanna Bakar

Spindelnätscheesecake



Kladdkakans dag 7 november


Leilas kladdkakemuffins
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 dl strösocker
- 2 ekologiska ägg
- 50 g smör
- 0.5 dl matolja
- 1 dl ljus sirap
- 1 dl kakao av bra kvalitet
- 1 tsk bakpulver
- 2 dl vetemjöl
- 1 nypa salt
- 100 g mörk kvalitetschoklad 70%
- Vispgrädde och färska bär till garnering
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa vaniljsocker, strösocker och ägg vitt och riktigt pösigt.
- Smält smöret, häll i matolja och sirap, blanda det med äggsmeten.
- Blanda kakao, bakpulver, vetemjöl och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
- Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda den med smeten.
- Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
- Grädda muffinsen i mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Muffinsen sjunker ihop i mitten när de tas ut. Låt svalna.
- Garnera kladdkakemuffinsen med en klick lättvispad grädde och färska bär.