Halloween inspiration

Den 31 oktober är den officiella dagen att fira halloween, men ofta har man ju kanske halloweenfester helgen innan eller efter. I Sverige råder det ju minst sagt en viss förvirring kring detta, men jag tycker egentligen inte att det gör något att det firas flera dagar, det är ju perfekt om man som i mitt fall bara kan den ena helgen. Nu på lördag är det alltså dags för mig och några kompisar att fira med middag och utgång, självklart fullt utklädda! Jag gillar verkligen halloween så har börjat förbereda lite genom att carva en pumpa och gjort iordning små dekorationer till minicupcakesen jag ska baka tills på lördag, så här har ni lite halloween-inspiration ifall ni också har tänkt göra något extra! 









 

Cake



I söndags fyllde min mamma år och då passade jag på att öva mig på lite tårtfyllningar och dekoration (tårtbotten fuskade jag faktiskt med och använde färdigköpt). Det blev tre olika fyllningar och sedan avnände jag resterande fyllning att dekorera med, så dem tre olika spritsningarna ni ser på bilden är också innehållet i tårtan. Har märkt att konsistensen på olika frostings har en avgörande effekt på hur spritsningen blir, och hittills måste jag säga att de med philadelphiaost och smörkräm som jag brukar ha till cupcakes är de mest lätthanterade, och även hallonmoussen var bra att jobba med. Däremot blir grädde lite mer grynig och den med vaniljkrämen blev lite för rinnig, men blev ju helt okej ändå! På första lagret blev det "Glasskräm", i mitten hallonmousse och hallon, på topmmen mjölkchokladfluff och skivad banan. De olika smakerna fungerade verkligen bra ihop vilket var en lättnad eftersom att jag bara tog tre olia fyllningar som jag tyckte lät goda och slängde ihop, de lite syrliga hallonen var verkligen perfekt att bryta av de annars rätt söta fyllningarna med! Den uppskattades verkligen av min mamma och gästerna!
 
Mjölkchokladfluff
(görs dagen innan)
180 g mjölkchoklad 
3 dl grädde

Gör så här:
1. Värm upp grädden i en kastrull på låg värme och den får absolut inte börja koka.
2. Dela mjölkchokladen i små bitar och rör ner dem i grädden och rör tills de smält.
3. Häll upp i skål och ställ i kylskåpet över natten.
4. När mjölkchokladgrädden är riktigt kall så vispar du den precis som grädde och sedan spritsar du den på muffinsen.
 
Glasskräm
~  räcker som fyllning till ett lageri en tårtbotten
 
2-3 dl grädde
1 paket marsánkräm (som blandas med kall mjölk)
2-4 dl mjölk 
 
Gör såhär:
Vispa grädden ganska hårt. Blanda i mjölk i marsánkrämen till önskad mjuk/fast konsistens. Vispa marsánkrämen och grädden tillsammans - och den är klar att användas!
 
Tips!
Tänk på att marsánkrämen sväller under 10 minuter så vänta och se hur tjock den blir - ibland blir den tjockare än vad man tror.
 
(Recept från tartspecialisten.se)
 
Hallonmousse
4 gelatinblad 
225 g hallon
½ dl socker
1 msk vatten
3 dl vispgrädde

Gör så här:
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. 
2. Lägg hallon, socker och vatten i en kastrull och låt det småputtra i några minuter. Mosa hallonen mot kanten så att de släpper ifrån sig så mycket saft som möjligt.
3.Passera hallonen genom en sil, försök få ut så mycket "saft" som möjligt ur hallonen. Till slut ska det bara vara fröna kvar. 
4. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och krama bort vattnet. Lägg dem i hallonen och rör om tills gelatinet löst sig.
Ställ åt sidan och låt svalna lite. 
5. Under tiden vispar du grädden. Vänd sedan ner hallonen i grädden tills allt är blandat.å0771336600
Nu är moussen färdig, men låt den vila i kylen någon timme så att den stelnar till.

Vanilj- och kardemummawhoopies med hallonfrosting



I fredags bakade jag dessa små ljuvliga whoopies. Kakan är med kardemumma- och vaniljsmak och fyllningen är  faktiskt hämtat från ett annat recept och är med färska hallon - kombinationen blev verkligen underbart! Det söta med det fräsha och lite syrliga - yum. En väns beskrivning var "som en tårtbit", och kan inte annat än hålla med!
 
Vanilj- och kardemummawhoopies ur The Hummingbird bakery - söta dagar
1 stort ägg
1 3/4 dl strösocker
1 1/4 dl naturell youghurt
1/4 dl standardmjölk
75 g osaltat smör, smält
3/4 tsk bikarbonat
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1/4 tsk bakpulver
1/2 tsk malen kardemumma
 
1. Vispa ihop ägget och sockret med elvisp på låg hastighet. Öka sedan hastigheten och vispa blandningen lätt och luftig. Blanda youghurten och mjölken i en kanna och häll sedan blandningen i äggsmeten, Tillsätt det smälta smöret och vispa ordentligt på medelhög hastighet. 
 
2. Sikta ihop resten av ingredienserna och vispa ner dem i smeten i två omgångar. Vispa på låg hastighet tills allt är blandat. Låt smeten stå i kylen i 20-30 minuter så att den svalnar och blir lite fastare.
 
3. Värm under tiden ugnen till 175 grader och lägg bakplåtspapper på två bakplåtar.
 
4. Ta ut smeten ur kylen och skeda upp 8-10 rundlar (ca 3-5 cm i diameter med 2-3 cm mellanrum) på varje plåt. Grädda i 10-13 minuter eller tills de är gyllenbruna och känns spänstiga. Lägg kakorna på ett galler och låt svalna helt innan du brer på fyllningen.
 
Raspberry Frosting ur Hello Cupcake!
3 dl florsocker
150 g philadelphiaost
1 1/2 dl färska hallon
 
1. Vispa florsockret och philadelphiaosten krämigt.
 
2. Vänd försiktigt ner hallonen och bred frostingen på en whoopie och sätt ihop med en annan utan fyllningen precis som en macaron.
 
Färdigt! 

Bread



Idag har jag bakat min första limpa, känns extra kul eftersom att den blev otroligt bra också! Receptet är hämtat från Leila Lindholms A Piece of Cake är en filmjölkslimpa och var otroligt enkel att göra, men innehöll väldigt mycket olika ingredienser som man kanske vanligtvis inte har hemma i skafferiet så man får nog räkna med en tur till affären först. Bakade det nu under förmiddagen och har ätit det som en sen frukost, kändes både nyttigt och mättande. Självklart lite lyx med alldeles nybakat bröd till frukost, det var fortfarande tillräckligt varmt för att smöret skulle smälta.

       Leilas filmjölkslimpa
  • 4 1/2 dl filmjölk
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 dl torkade aprikoser eller fikon
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl russin
  • 1 dl vetekross
  • 1 dl rågkross
  • 1 dl havregryn
  • 2 1/2 dl grovt rågmjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl krossade linfrön
  • 1 dl solrosfrö
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 1/2 tsk bikarbonat
  • 2 tsk brödkryddor
  • Havregryn att strö över innan gräddning
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda filmjölk och sirap i en bunke.
  3. Hacka frukten och hasselnötterna mycket grovt, blanda med russinen och alla de torra ingredienserna och rör ner i filmjölken.
  4. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform så att pappret sticker ut över kanterna.
  5. Fyll formen med smet, strö över lite havregryn och grädda brödet i mitten av ugnen i cirka 45 minuter.


 

 

 

Red velvet whoopies



Det här var alltså andra gången jag bakade whoopiesar, och denna gång gjorde jag dem ungefär hälften så stora vilket var alldeles lagom! Och dem har var verkligen min favorit jämfört med kardemumma- och vaniljwhoopiesarna som jag gjorde sist eftersom att dem blev så otroligt söta, men då gjorde jag dem i originalstorlek också så det blev lite mastigt. Tyvärr hann vi typ äta upp alla men hann ta ett kort på den sista stackaren som var kvar.. men kommer definitivt att bakas flera gånger så får ta något finare kort då! 

Hello Cupcake

 
Nu blir det att baka ett recept från Leila Lindholms Hello cupcake! drick den av mamma i födelsedagspresent tidigare i år (eller om det var ännu tidigare) men har faktiskt aldrig bakat något ur den tidigare! Så det ska bli spännande att se hur det blir!

Svart frosting



Använde ett recept på marabou- och bananmuffins och hade i lite röd hushållsfärg i smeten och svart pastafärg i toppinge, och tillslut blev den till min lycka faktiskt svart! Det här var ett litet övningsbak inför halloween, ville verkligen se om jag kunde få till toppingen, men sen har jag såklart lite pyntidéer också! Får definitivt visa bilder på dem färdiga cupcakesen sen!

Helgens bakhysteri




I helgen som var så bakade jag inte mindre än recept, och tre av dem helt nya! Kände väl att det kanske blev lite väl mycket i och med att jag jobbade, så hade inte så många timmar över för bakandet egentligen. Men bakglädjen var på topp och ju med allt så det funkade ju bevisligen ändå. Det enda är väl att diskberget blir lite mäktigare att ta sig igenom efteråt.. Men kul var det! Blev blåbärsmacaroons, red velvet whoopies och citron- och hallonmuffins på lördagen och på söndagen var jag bara tvungen att testa att göra cupcakes med svart frosting eftersom att jag hade fått hem min svarta pastafärg! 

JolisBakery

Här läggs bilder och tips upp på recept som testbakats och förfinats. Vad vore livet utan lite söta bakverk?

RSS 2.0