TRANBÄRSKAKOR MED VIT CHOKLAD

Passade på att baka lite kakor idag när jag slutade tidigt på jobbet.. Valet föll på dessa Tranbärskakor med vit choklad, underbart goda "café cookies" med härligt seg konsistens och smaskigt smaksatta med tranbär och vit choklad. Perfekta nu till julen, men för kakmonstret fungerar de självklart året om! 
 


 
Tranbärskakor med vit choklad
10-12 kakor
125 g osaltat smör
3/4 dl strösocker
1 dl farinsocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
1/4 tsk malen kanel
1/2 tsk bikarbonat
100 g torkade tranbär
60 g vita chokladknappar
Värm ugnen till 175 grader. Lägg bakplåtspapper på två bakplåtar.
 
Använd en elvisp eller matberedare med visp och vispa ihop smöret, strösockret och farinsockret.Tillsätt ägget och vispa tills allt är blandat.
 
Sikta ihop med mjölet, vaniljsockret, saltet, kanelen och bikarbonaten och rör ner dessa torra ingredienser i äggsmeten i två omgångar. Arbeta blandningen till en deg, antingen för hand eller i en matberedare och rör ner tranbären och chokladknapparna.
 
Bryt av små bitar av degen (ungefär två matskedar) och rulla till bollar. Lägg 5 eller 6 bollar på varje bakplåt med cirka 7-8 centimeters mellanrum så att de får plats att flyta ut.
 
Grädda kakorna i 15-20 minuter eller tills de är svagt gyllenbruna. Om du vill att kakorna ska bli lite mjuka och sega tar du ut dem ur ugnenså fort de börjar få färg. Låt kakorna svalna på plåtarna i cirka 10 minuter och lägg sedan upp dem på galler.

JULENS GODASTE KOLA!

Ja, helt ärligt, efter knäck måste det här vara det godaste julgodiset jag ätit! Jag pratar alltså om pepparkakskola och är du ett lika stort fan av pepparkaksdeg som jag så kommer dessa definitivt att falla dig i smaken! 

 
 

Pepparkakskola
En kul kolasmak, perfekt till jul!


 

2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
100 g smör
1 dl ljus sirap
3/4 msk mald kanel
1 1/2 tsk mald kardemumma


Koka samman alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Rör väl medan kolan kokar. Gör kulprovet efter cirka 20 minuter. Använder du en termometer bör temperaturen ligga runt 120-130 grader. När smeten klarar ett kulprov kan kolan slås upp på smörat bakplåtspapper. Låt svalna och klipp i bitar. Lägg upp bitarna på smörpapper och pudra över florsocker innan servering.

HALLONKOLA

 
I helgen testade jag att baka lite olika slags kolor, närmare bestämt tre olika smaker. Här är receptet på Hallonkola:
 
Hallonkola

30 stycken

  • 2 dl grädde

  • 4 dl råsocker

  • 1 dl ljus sirap

  • 2 dl frysta hallon

  • 1 msk smör

Gör så här

 30 minuter + tid att stelna

Tina hallonen. Lägg bakplåtspapper i en liten långpanna, 30x40 centimeter.
 

Häll upp grädde, socker, sirap och bär i en kastrull.

 

Koka upp och rör om ordentligt tills sockret smält. Sänk värmen. Låt kolasmeten sjuda cirka 20 minuter, tills den är cirka 130 grader (använd digitaltermometer), rör om då och då. Gör ett kulprov.

 

Rör ner smöret och häll upp kolasmeten i långpannan. Låt stelna.

 

Skär eller klipp kolasmeten i lagom stora kolor och slå in dem i smörpapper.

 

Tips:För den som vill vara extra pysslig, slå in kolorna först i lite bakplåtspapper, sedan i silkespapper. Slå sen små snören om kolorna till paket.

 







JolisBakery

Här läggs bilder och tips upp på recept som testbakats och förfinats. Vad vore livet utan lite söta bakverk?

RSS 2.0